Kako jesti avokado

Kako jesti avokado

Kako jesti avokado pravilno

Kako jesti avokado, sirov ili ne? Postoje li određene prednosti koje nudi avokado? Avokado je egzotično tropsko voće prepoznatljivog izgleda, svetlo zelenog ploda sa izraženim ukusom maslaca. Avokado ili aligatoska kruška je među najvećim favoritima zdravog načina ishrane, a nutricionisti ga preporučuju u kombinaciji sa drugim zdravim proizvodima. Zahvaljujući svom sastavu deluje delotvorno na cirkulaciju krvi, utiče na kontrolisanje težine, stabilizuje krvni pritisak, poboljšava stanja kose i nadoknađuje manjak kalijuma u telu. Ovo ukusno voće razlikuje se od drugih po količini proteina, masti i vlakana koje ima u sebi. Govoreći o tome kako jesti avokado, najvažnije je obratiti pažnju da ovo voće prilikom upotrebe bude zrelo. Prilikom kupovine avokada najpre treba obratiti pažnju na njegov spoljašnji izgled. Kora ovog voća treba da bude bez tamnih mrlja i bez znakova da je plod prezrelio. Kada prilikom pritiskanja avokada na površini ostaje udubljenje, to je znak prezrelosti i truljenja. Ako je avokado tvrd, možete ga staviti nekoliko dana da sazri pre upotrebe.

Kako jesti avokado u sirovom obliku

Sigurno vas zanima kako jesti avokada u sirovom obliku? Pre nego odgovorimo ovo na pitanje treba znati osnovna pravila koja se odnose na ljuštenje ovog voća. Plod prepolovite uzdužno do semenke, koja se odmah vadi, a plod treba podeliti na dve polovine. Kada izvadite semenku, nožem oljuštite koru ili kašikom izvadite mesnati deo ploda. Ukoliko je avokado u potpunosti zreo tada neće biti teško odvojiti pul[u od kore. No, ako je kora jako pričvršćena, onda plod nije zreo i ne preporučuje se za jelo. Ljubitelji ovog tropskog voća već znaju kako jesti avokado. Međutim, oni koji još uvek nisu probali ovo voće su u dilemi kako jesti avokado, sirov ili ne? Ispravno je da se avokado konzumira sirov. Dakle, nakon ljuštenja, jestivi mesnati deo se vadi kašikom, može se namazati na tost, konzumirati kao obrok, ili kao lagani doručak. Da avokado nakon ljušćenja ne bi promenio boju treba da se isprska sokom od limuna. Njegova upotreba u svakodnevnoj ishrani pomoći će u smanjenju kilograma. Za osobe koje broje kalorije, avokado sadrži oko 120kcal, ima oko 35% masti, sadrži vitamin E, vitamin B, vitamin A, vitamin C, magnezijum i skoro 500mg kalijuma.

Kako jesti avokado da bi smršali

Pre nego odgovorimo na pitanje kako jesti avokado, videćemo koje su njegove blagodati na proces mršavljenja. Ako ste odlučili smršati i pri tom u dijetu želite uvrstiti avokado, treba znati da ovo voće podstiče metabolizami utiče na sagorevanje masti. Stručnjaci savetuju da se u jelovnik uvrsti upotreba avokada jer smanjuje rizik od prejedanja. Avokado je vrlo koristan u ishrani i zauzima najznačajnije mesto kada je reč o pripremi zdravih obroka. Izbor drugih namirnica u kombinaciji sa ovim voćem osiguraće pravilno mršavljenje. Ako ne znate kako jesti avokado, a želite izgubiti višak kilograma, najbolje je jesti ga sirovog. Postoji pravilo da se pulpa avokada ne bi trebala termički obrađivati, jer će jelo biti vrlo gorko. Naime, pod uticajem visokih temperatura ovo voće menja svoj slatkasti ukus. Avokado je najbolje koristiti sirov kao namaz sa začinima, ili u salatama i kao dodatak uz morsku hranu, crvenu ribu, mahunarke, limun. Salata sa avokadom je vrlo popularna poslednjih godina, a osim jednostavne pripreme osiguraće da uvek imate zdrav obrok koji je posebno delotvoran kod usporenog metabolizma.

Tagovi:

Možda će vas zanimati