Kako otvoriti firmu

Kako otvoriti firmu

Kako otvoriti firmu i šta treba sve treba uzeti u obzir

Mnogi ljudi koji nastoje povećati svoje prihode i žele steći veću nezavisnost, razmišljaju o pokretanju sopstvenog posla. Za svakog ko se odluči za realizaciju ove ideje prisutan je veliki broj pitanja, a prvo je kako otvoriti firmu. Nakon što ste procenili svoje mogućnosti, analizirali tržište i razmotrili poslovni plan, možete započeti sa postupkom otvaranja firme. Iako je poslednjih godina internet prepun informacija o tome kako otvoriti firmu, retko se mogu pronaći informacije o tome gde započeti, odakle krenuti i sa kojim preprekama se možete suočiti. Ako ste se odlučili otvoriti firmu i započeti svoj biznis, očekuje vas određena procedura vezana za odlazak u nekoliko državnih institucija, banku, kao i drugi postupci koji su vezani za registraciju i urednu dokumentaciju. Registracija firme je vrlo jednostavan postupak ukoliko ste potpunosti upoznati sa celokupnim postupkom osnivanja. Pre izbora pravne forme, neophodno je detaljno se informisati o svim postojećim formama privrednih društava i zatim se opredeliti za onu koja je u skladu sa vašim individualnim ciljevima.

Kako otvoriti firmu i koja dokumenta su potrebna

Da bi ste uštedeli svoje dragoceno vreme u celom procesu vezanim za pitanje kako otvoriti firmu, potrebno je blagovremeno se informisati oko svih detalja vezanih za podnošenje zahteva, procedure, takse, pribavljanja saglasnosti kada je u pitanju naziv preduzeća. Takođe treba znati iznos kapitala koji se treba uložiti za otvaranja firme, odnosno određenih delatnosti. Pre odluke o registraciji svoje firme, postoje i određene odluke koje se tiču poslovanja. Dakle, važno je odrediti sa čim će se firma baviti, na kojoj adresi će biti registrovano sedište firme, koliko radnika ćete angažovati, kako da izaberete knjigovođu, za koliko dana je potrebno podneti prijavu dokumentacije poreskoj upravi nakon registracije, da li firma mora imati pečat, kakve olakšice postoje i slično. Premda postoji dosta nedoumica kako otvoriti firmu i ispuniti sve zakonske akte, budućem preduzetniku je često je teško da predvidi sve korake. Zato je na samom startu potrebno da sve bude jasno definisano u smislu modela poslovanja, mehanizma koji se odnosi na finansiranje, dodatnih troškova i papirologije. Ukoliko niste upoznati sa ustaljenom procedurom, uvek se možete posavetovati sa stručnjacima i dobiti potrebne informacije.

Kako otvoriti firmu i pokrenuti svoj biznis

S’ obzirom da nisu svi upoznati sa najvažnijim aspektima vezanim za to kako otvoriti firmu, shodno tome važno je upoznati se sa procesom osnivanja i svih troškova na koje treba računati. Vreme koje treba odvojiti za osnivanje firme zavisi od niza faktora. Dva najzastupljenija pravna oblika u Srbiji su društvo sa ograničenom odgovornošću i preduzetnik. Najvažnije prednosti u formi osnivanja firme kao preduzetnika je brža registracija, niži troškovi, fleksibilnija zakonska procedura, manje zahteva, kao i niže takse. Kada je u pitanju osnivanje firme u formi d. o. o vlasništvo se može preneti na drugo lice, a moguća je i dokapitalizacija kroz partnerstvo. Budući da se troškovi osnivanja firme kao d. o. o ili preduzetničke radnje razlikuju, na početku treba znati šta tačno želite. U praksi proces vezan za to kako otvoriti firmu podrazumeva niz vezanih koraka, što može uštedeti puno vremena, ukoliko ste dobro organizovani. Na taj način izbeći ćete mnoge prepreke vezane za birokratiju, prikupljanje dokumenata i popunjavanja podataka.

Tagovi:

Možda će vas zanimati

Prednosti i mane online isplate pozajmice

Prednosti i mane online isplate pozajmice

U savremenom digitalnom dobu, online isplate pozajmice postale su sve popularnije zbog svoje brzine i efikasnosti. Kada su u pitanju prednosti i mane online isplate pozajmice, brzina obrade zahteva de