Koliko je porez na dobit

Koliko je porez na dobit

Koliko je porez na dobit u Srbiji

Živimo u vremenu brzih promena. Tradicionalni trendovi zamenjeni su novim. Stalni razvoj tehnologije i veća dostupnost informacija su poboljšali način života ljudi i doprineli ekonomskom razvoju savremenog društva. Porez spada u jedan od najvažnijih instrumenata razvoja svakog društva. S’ tim u vezi, uloga poreza je ogromna. On povezuje mnogobrojne aspekte finansijskom sistema, stvarajući ga jačim i doprinoseći većoj finansijskoj stabilnosti svake zemlje. Osim što utiče na ekonomski rast, uloga poreza je u stvaranju prihoda, kvalitetu života građana i njihove dobrobiti. Porez na dobit je veoma složeno oblast, a sam način obračuna je kompleksan. Ali postoje određeni zakonski akti čije tumačenje donosi mnogo nedoumica, naročito o tome koliko je porez na dobit. Naime, porez na dobit je obavezna stavka za sve firme koje posluju u Srbiji u okviru opšteg zakona o porezu. Zakon o porezu na dobit je zadnjih nekoliko godina bio predmet određenih izmena, zbog čega je sve pitanje koliko je porez na dobit.

Koliko je porez na dobit pravnog lica ili poreskog obaveznika

Cilj svakog privrednog subjekta je da ostvari dobro poslovanje i postigne određeni profit. Ali, na osnovu profita se mora platiti porez. Izračunati koliko je porez na dobit spada u važan zadatak računovodstvene agencije i zahteva precizan pristup u izračunu. Utvrđeno je da porezni obaveznici planiranjem procesa dobiti formiraju određen plan aktivnosti koje moraju realizovati i ostvariti dobit koja je u skladu sa zadatim planom za predstojeće razdoblje. Kada je u pitanju porez na dobit to je porez koji plaća pravno lice koje ostvaruje prihod prodajom usluga ili proizvoda uz određenu naknadu. Jednostavnije rečeno, porez na dobit je doslovno porez kojim se oporezuje profit firme, a koji predstavlja razliku između prihoda koji su ostvareni i razlike. S’ obzirom da se propisi neprestano menjaju, pojavljuju novi i izmenjuju stari, neophodno ih je pratiti kako bi se bolje razumelo koliki su troškovi. U najnovijim izmenama o dopunama ovih zakona utvrđeno je koliko je porez na dobit.

Koliko je porez na dobit nakon izmena zakona

Uloga poreza i celokupnog poreznog sistema je da se kontinuirano ostvaruje rast čime se podstiču potrebni uslovi transformacije u području ekonomske stabilnosti. Nedavne izmene zakona o prezu na dobit donete su sa ciljem da bude prilagođeniji i usklađeniji. Određene promene u poreznom zakonodavstvu u vezi sa postupkom obračuna i koliko je porez na dobit počele su da se primenjuju u praksi od 2021. godine. Da bi imali odgovor na pitanje koliko je porez na dobit treba znati da se on obračunava na dobit preduzeća u jednom poslovnoj godini. Zakon o porezu na dobit na osnovu poreske prijave za prethodnu godinu, tj. prethodni period iznosi 15%. Jedna poslovna godina podrazumeva kalendarsku godinu, osim u slučaju prestanka obavljanja delatnosti ili drugih vrsta promene. Ukoliko planirate započeti sopstveni posao, poželjno je da se najpre dobro raspitate i isplanirate na koji način ćete plaćati buduće poreske obaveze s’ obzirom na to da je to od preliminarnog uticaja na vaš uspeh u poslovanju.

Tagovi:

Možda će vas zanimati

Prednosti i mane online isplate pozajmice

Prednosti i mane online isplate pozajmice

U savremenom digitalnom dobu, online isplate pozajmice postale su sve popularnije zbog svoje brzine i efikasnosti. Kada su u pitanju prednosti i mane online isplate pozajmice, brzina obrade zahteva de