Nevjera u braku

Nevjera u braku

Nevjera u braku je planirana ili ne

Nevjera u braku tema je koje muči mnoge muškarce i žene. Iako je ranije neverstvo u braku bilo neprihvatljivo, danas se u moderno vreme sve češće dešava preljuba bračnih saputnika, a samim tim i razvodi su postali mnogo češći nego ranije. Na putu do sreće dešava se puno puta da se supružnici susreću sa brojnim poteškoćama koje mogu ili ne mogu uspešno savladati. S’ tim u vezi, nerazumevanje od strane partnera, nedostatak podrške i ljubavi često vodi ka neverstvu. Zašto nevjera u braku toliko boli? Neverstvo spada u veliku psihološku traumu, sa kojom se svaki pojedinac drugačije suočava. Kada supružnici uspostave blisku i duboku vezu ona ukazuje na uzajamno poštovanje u svakom aspektu zajedničkog života. Međutim, saznanje da je partner bio u bliskom odnosu sa drugim osobom, ne samo da će doneti emocionalnu bol, već i osećaj izdaje, gubitka poštovanja i na kraju odanosti na koju su se supružnici zavetovali.

Razlozi zbog kojih se događa nevjera u braku

Bar polovina parova susrelo se sa neverstvom u braku. Nakon nekoliko prvih godina braka, kada nestane strast, javljaju se svakodnevni problemi koji sve više dolaze do izražaja. Svaka osoba ima različite razloge zbog kojih je spremna na neverstvo. Kada muškarac odluči biti neveran u braku, to obično ukazuje da je prestao osećati se srećno i da mu nedostaje sklad, razumevanje i ljubav od partnerke. Razlog neverstva može se nalaziti i u nemogućnosti da partneri ostvare harmoničnu vezu. Neverstvo u braku ne utiče samo na područje emocija, nego i na osećaj izdaje. Osim toga, uništeno je poverenje u odnosu bračnih parova, prisutni su sukobi i svakodnevni nesklad. Kod mladih parova motiv zašto se događa nevjera u braku obično je zbog nezrelosti jednog partnera i nerazumevanja vrednosti zajedništva. Doslovno ovde veliku ulogu ima odnos muškarca prema ženi, njegovoj časti i dostojanstvu, kao i poštovanju porodičnih vrednosti. Za razliku od muškaraca žene mnogo manje varaju. Statistike pokazuju da je više od 70% muškarca bilo neverno u braku, dok se kod žena to dogodilo u 25% slučajeva. Razlozi zbog kojih se događa nevjera u braku od strane žene je nerazumevanje partnera, osećaj da je manje voljena i poštovana. S’ obzirom da intimni život ima značajnu ulogu u braku, kada se pojave problemi u ovom području to često vodi ženu ka neverstvu. Kriza srednjih godina može biti još jedan razlog za varanje. Tada se javlja osećaj praznine i depresije, što dovodi do traženja novih osećaja i varanja partnera.

Nevjera u braku, prekid bračne zajednice ili pomirenje

Ne varajte ako ste muškarac, ne zavaravajte se ako ste žena. Ova rečenica najbolje može reći o osobi koja je neverna ili prevarena u braku. Neverstvo koje izražava postojanje tajni za koje supružnik ne zna, ukazuje na rezultat izbora i namera, a obično je u velikom broj slučajeva početak završetka braka. Psiholozi smatraju kada se desi nevjera u braku, da je to uzrokovano emocionalnim problemima, nakon čega se supružnici polako udaljavaju i tada se povećava verovatnoća neverstva. Iako mnogi parovi nakon nevere se ne mogu pomiriti i dolazi do razvoda braka, postoje i oni retki slučajevi koji nakon prevare čak funkcionišu bolje nego ranije. Ako se desila nevjera u braku, a vi ste odlučili oprostiti partneru, tada je važno analizirati sve aspekte iz sopstvene perspektive, sagledati prednosti odnosa, ali nedostatke koji su doveli do neverstva. Za obe strane prevazilaženje ovakve situacije zavisi od brojnih faktora. Emocionalno stanje pojedinca, spremnost da se reše problemi i vrati poverenje pri tom su najvažniji. Veoma je važno da oba partnera saslušaju jedni druge i razumeju kako bi mogli krenuti napred. Sposobnost opraštanja ključna je da se prevaziđe neverstvo i pokuša ponovo sa izgradnjom bračne stabilnosti.

Tagovi:

Možda će vas zanimati