Šta je neto plata

Šta je neto plata

Šta je neto plata, opšti pojam

Da bi razumeli šta je neto plata, najpre ćemo krenuti od koncepta reči neto koja u prevodu označava čisto. Nadovezujući se na platu, to znači ukupan iznos nakon odbitka svih poreza i obaveza. U početku termin neto plata bila je prisutna samo u računovodstvo kao pojam koji se odnosi na platu. Većina ljudi se uglavnom prvi put susrela sa terminom neto plata tokom razgovora sa potencijalnom poslodavcem. Iako su bruto i neto plata u računovodstvu i knjigovodstvu uobičajeni pojmovi, danas za mnoge zaposlene ova dva koncepta stvaraju zabunu, kako u pitanju razlika, tako i u pogledu troškova. U čemu je razlika, šta je neto plata i kako je zaposleni može samostalno izračunati u pogledu prisutnih obaveze prema državi? Koncept koji definiše neto i bruto puno puta može stvoriti zabunu, premda je reč o dva različita pojma. S’ obzirom da ne znaju svi šta podrazumeva neto plata i šta to zapravo znači često se dolazi do zabune.

Šta je neto plata i kako se izračunava

Šta je neto plata i kako se izračunava? U čemu je najvažnija razlika između neto i bruto koncepta? Reč bruto u prevodu se odnosi na sveukupno i ovaj pojam vezan za platu podrazumeva iznos gde nisu izračunati nikakvi odbici. Iznos bruto plate uvek je veći, što izgleda privlačnije nego što to zapravo jeste. Ovo vrlo često osobu koja traži posao može dovesti do pogrešnog zaključka i potpune zabune. Bruto plata predstavlja ukupan trošak poslodavca, što podrazumeva neto platu i sve tekuće obaveze poslodavca prema državi. Ove obaveze podrazumevaju porez na zaradu, doprinose koji se odnose na penzijsko, zdravstveno i u slučaju nezaposlenosti. Sama neto plata podrazumeva iznos koji se isplaćuje zaposlenom na kraju meseca putem tekućem računa ili u gotovini. Da bi sami proverili svoj prihod, putem online kalkulatora možete uneti trošak poslodavca, tj. bruto iznos i videti koliko je neto iznos. Ako postoje određena neslaganja u smislu pokazatelja i toga šta je neto plata uvek se možete posavetovati sa knjigovođom.

Šta je neto plata, pojmovi i razlike i proračun

Poznavajući odgovor na pitanje šta je neto plata, zaposleni mogu na osnovu prekovremenog rada, praznika ili regresa ostvariti uvećanje zarade. Zarada predstavlja isplatu zaposlenom na koju se plaćaju doprinosi i porezi. Tu su uključene i određene naknade, prekovremeni rad, topli obrok i slično. U zaradu se uračunava i isplata za zaposlenog koji je angažovan na osnovu povremenih ili privremenih poslova. Takođe, treba uzeti u obzir da je osnovna zarada zaposlenih istovetna za sve na istom radnom mestu, međutim kada je reč o radnom učinku on se obračunava na osnovu individualne ostvarene efikasnosti zaposlenih. Pojam neto i bruto plata vezani su za dohodak zaposlenog, plaćanje za svih obaveza koji su predviđeni postojećim ugovorom o radu. Polazeći od toga šta je neto plata odnosno izračun onoga što primamo kao konačni iznos svakog meseca, zaposleni treba biti upoznat sa ugovorom odnosno određenom bruto zaradom. Kada postoje određeni bonusi, odnosno njihova isplata, zaposleni mora videti postoje li kriterijumi na osnovu kojih se oni izračunavaju i da li je pri tom uzeta minimalna vrednost.

Tagovi:

Možda će vas zanimati

Prednosti i mane online isplate pozajmice

Prednosti i mane online isplate pozajmice

U savremenom digitalnom dobu, online isplate pozajmice postale su sve popularnije zbog svoje brzine i efikasnosti. Kada su u pitanju prednosti i mane online isplate pozajmice, brzina obrade zahteva de