Kako oprati čupavi tepih

Kako oprati čupavi tepih

Kako se održava čupavi tepih

Čupavi tepih predstavlja sinonim udobnosti, savemenog stila, topline, uključujući i zaštitu od hladnih podova. Uostalom ova vrsta tepiha je nezaobilazni element svakog enterijera koji se ističe svojom lepotom i kvalitetom. Uz to visoko čupavi tepisi su cenjeni, a njihova vrednost varira od sirovina i materijala koji su korišćeni u proizvodnji. Oni su ukras u mnogim kućama, a posebnu pažnju privlače svojim mekanim izgledom i privlačnim bojama. Može se sa pravom reći da imaju vrhunski kvalitet i spadaju u najtraženije proizvode na tržištu. Iako im je teško odoleti, u najveće mane ubraja se preosetljivost. Način održavanja mora biti prilagođen, jer se u suprotnom može uništiti njegov mekani izgled. Zbog osetljivosti materijala od koga je sačinjen tepih zahteva se postepen postupak čišćenja, neutralne deterdžente i posebno meke četkice. Ako je postupak čišćenja nepravilan to će uticati na njegovu strukturu i izgled. Dakle samo uz adekvatno održavanje sprečiće se habanje čupavog tepiha, sačuvati njegov kvalitet i boja.

Kako oprati čupavi tepih korak po korak

Čišćenje namještaja i tepiha je deo našeg svakodnevnog popisa aktivnosti u domu, ali i način da održimo zdravlje i kvalitet živiota. Poznato je da se u tepihu mogu nakupljati prašina i grinje koje su štetne po zdravlje. Takođe se teško pere i osetljiviji je na hemijska sredstva, zbog čega je čišćenje kod kuće može izazovan zadatak. Pre pranja je neophodno uklanjanje viška prljavštine. Da bi ste to učinili možete koristiti četku sa nežnim vlaknima. Kako bi ga očistili jednostavno i bez ulaganja velikog napora, najvažnije je odabrati posebne deterdžente, kao i metodu pranja. Pranje ručno je najbolja opcija jer se na taj način neće oštetiti. Prvi korak je je da se tepih raširi na podu i opere sa rastvorom neutralnog deterdženta i vode. Nakon što se tepih istrlja sa mekom četkom, ostaviti nekoliko minuta, isprati sa vodom i belim sirćetom kako bi bio mekši. Umesto pranja vodom, možete koristiti prah ili granule koje je potrebno posuti ravnomerno po tepihu i sačekati da deluju, nakon čega ih treba usisati.

Kak održavati čupavi tepih

Znate li kako se pravilno održava čupavi tepih? Budući da je izrađen od materijala kao što je vuna mnogo lakše akumulira prašinu. Prvi korak je usisavanje cele dužine tepiha, jer se tima uklanja prašina i druge stvari koje se nalaze između tankih vlakana. Na ovaj način ćete sprečiti nakupljane prašine koja uzrokuje alergije i druge respiratirne probleme. Soda bikarbona smatra se idealnom u čišćenju čupavog tepiha. Osim toga veoma je jednostavno i dosta ekonomično. Pospite sodu bikarbonu po celom tepihu i ostaviti da odstoji 30 minuta. Ona će izvući nečistoću iz vlakana koju je uvek teško ukloniti. Zatim tepih usisajte da bi uklonili sodu bikarbonu. Održavajte čupave tepihe redovno čistim, a preporuka je da se to učini barem jednom nedeljno. Svi tepisi se periodično napolju moraju protresti jer se na taj način izbegava nakupljanje prašine i prljavštine. Ako ne želite rizikovati da ga sami čistite onda je preporuka profesionalno čišćenje gde se primenjuju posebni proizvodi.

Tagovi:

Možda će vas zanimati