Troškovi notara pri kupovini stana

Troškovi notara pri kupovini stana

Troškovi notara pri kupovini stana i proces kupoprodaje

Odluka o kupovini stana jedna je od najvažnijih koju donosimo u životu. Treba uzeti u obzir mnoge aspekte, od iznosa koji treba platiti, provizije agencije, do dodatnih taksi, a tu su i troškovi notara pri kupovini stana. Svaki kupac pre nego isplanira kupovinu stana mora voditi račina o budžetu, jer osim cene nekretnine postoje i drugi troškovi. Ukoliko razmišljate o kupovini nekretnine, pre svega treba analizirati svoj budžet, budući da je kupovina stana povezana sa značajnim troškovima. Stan će zvanično biti vaš nakon što overite kupoprodajni ugovor kod notara koji mogu iznositi i nekoliko stotina eura, u zavisnosti kolika je sveukupna vrednost nekretnine. Ugovora o kupoprodaji se overava u kancelariji notara. Važno je znati da se ugovori mogu overiti samo u kancelariji notara na teritoriji gde se nalazi nepokretnost. Kada su pitanju troškovi notara pri kupovini stana, overa se mora zakazati unapred, a potrebno je dostaviti svu imovinsku dokumentaciju. Nakon što notar utvrdi da je sva dokumentacija kompletna, on će odobriti i zakazati overu ugovora.

Koliko su troškovi notara pri kupovini stana

U celokupnom procesu kupovine stana nemoguće je zaobići troškove notara koji je zadužen za overu dokumenata. Troškovi notara pri kupovini stana zavise od vrednosti koja je navedena u ugovoru. Zašto je važna overa kod notara? Dužnost notara je da vas informiše o visini određenih naknada i nagrada, upozna se sadržajem ugovora, proveri tačnost svih podataka. U nadležnosti notara je da prilikom overe kupoprodajnog ugovora priloži i list nepokretnosti uz ostalu dokumentaciju. Dakle, pored troška overe ugovora o kupoprodaji stana, pribavljanje lista nepokretnosti takođe podrazumeva da platite taksu. Koja se dokumenta moraju overiti kod notara prilikom kupovine stana? Kako bi sve isplanirali na najbolji način, pažljivo analizirajte koliko su troškovi notara pri kupovini stana. U celokupnom procesu zaključenja ugovora postoji nekoliko pravnih akata koji podležu overi kod notara. Na prvom mestu to je predugovor o kupoprodaji stana, zatim punomoćje, zatim overa ugovora o kupoprodaji nekretnine i potvrda o isplati kupoprodajne cene. Notaru pripada i nagrada za rad i naknada troškova koji su nastali u vezi sa obavljenim poslom, u visini iznosa koji je određenom javno beležničkom tarifom.

Troškovi notara pri kupovini stana i ostale naknade

Troškovi notara pri kupovini stana podrazumevaju overu kupoprodajnog ugovora i zavise od vrednosti sačinjenog ugovora, odnosno cene nekretnine. Pri tom, taksa javno beležničke tarife je određena na osnovu cenovnika koje je propisalo ministarstvo pravde. Troškovi notara uključuju predgovor o kupoprodaji nepokretnosti. Kada jedna od ugovornih strana nije u mogućnosti da prisustvuje proceduri, tada je neophodno izvršiti overu kod notara. Ukoliko ste se odlučili kupiti stan na kredit, notar sastavlja i založnu izjavu koju prosleđuje katastru nepokretnosti kako bi se upisala hipoteka. Da bi se zaključio ugovor o kupoprodaji nepokretnosti potrebna je overa notara. Potvrda o isplati kupoprodaje cene koju sastavlja notar u vidu javnobeležničkog zapisa i vrednosti određene nagrade koja mu pripada. Osim unapred navedenih troškova, notar ima pravo na naknadu materijalnih troškova, putnog prevoz, dnevnice ukoliko je duže od propisanih osam sati proveo van sedišta kancelarije. Na osnovu zvaničnog javnobeležničkog tarifnika je određeni su troškovi notara pri kupovini stana.

Tagovi:

Možda će vas zanimati

Digitalno bankarstvo: Budućnost finansija

Digitalno bankarstvo: Budućnost finansija

U eri digitalizacije, koncept digitalnog bankarstva postaje ne samo trend već i nezaobilazna realnost koja oblikuje budućnost finansijskog sektora. Digitalno bankarstvo: Budućnost finansija ne samo da

Prednosti i mane online kredita

Prednosti i mane online kredita

Razmatranje prednosti i mana online kredita: Brzina i dostupnost

Digitalno doba donelo je brojne inovacije u finansijske usluge, a jedna od najprimetnijih promena je pojava online kredita. Prednosti