Zašto kosa opada

Zašto kosa opada

Najčešći razlog zašto kosa opada

Negovana, zdrava i aka kosa svakoj ženi pruža potrebno samopouzdanje. Što je bolja nega kose, tako je ona zdravija i jača. Međutim, gubitak kose danas je sve više prisutan problem ne samo kod žena nego i kod muškaraca. Koji su najčešći razlozi zašto kosa opada? Pod normalnim opadanjem kose podrazumeva se gubitak između 50 i 100 vlasi. Međutim, ako je taj broj premašen u određenom trenutku, vredi razmisliti o uzrocima ovog problema. Pri tom treba imati u vidu da njen sam rast zavisi od stanja krvnih žila koje se nalaze ispod vlasišta. U najčešće razloge opadanja kose ubraja se stres, hormonalne promene, genetika, loša ishrana, nedovoljno vitamina, manjak odmora i sna, kao i nepravilna nega. Takođe opadanje kose može biti posledica određenih poremećaja u endokrinom sistemu. Nedovoljan unos cinka i gvožđa i nepravilna ishrana se mogu odraziti na opadanje kose. Više od polovine muškaraca počinje gubiti kosu nakon pedesete godine, dok je kod žena već u srednjem dobu. Da bi pronašli učinkovito rešenje i razumeli zašto kosa opada postoje određene stvari na koje treba obratiti pažnju.

Zašto kosa opada kod žena

Pre nego sagledamo razloge gubitka kose, treba znati da skoro 50% populacije se suočava sa ovim problemom. Kada govorimo o uzrocima zašto kosa opada genetika i stres imaju najveći uticaj. Žene najpre mogu primetiti stanjivanje kose u predelu razdeljka, a pojačano opadanje može se primetiti u razdoblju većeg stresa ili 6 do 12 meseci nakon toga. Stres remeti cirkulaciju što ograničava opsrkrbljenost folikule kiseonikom, vitaminima i hranljivim sastojcima. Hormonski poremećaj još je jedan razlog zašto kosa opada kod žena. Proređivanje kose može biti posledica mnogih zdravstvenih problema, kao što je bolest štitne žlezde, hormonske promene koje žene imaju posle trudnoće ili u periodu menopauze. Problem sa opadanjem kose može biti uzrokovano zbog određenih lekova. Folikul dlake je vrlo osetljiva na promene u telu i zato bilo koja hormonska promena ili uzimanje lekova može pridoneti stanjivanju i opadanju kose. Zdrava i uravnotežena ishrana je ključ zdrave i jake kose, ali kako su mnoge žene na striktnoj dijeti iz različitih razloga tada kosa ne dobija dovoljno hranljivih sastojaka koji su neophodni, poput cinka, vitamina B, gvožđa i drugih minerala.

Stres, glavni krivac zašto kosa opada

Najčešći uzrok zašto kosa opada je stres. Kada je telo svakodnevno izloženo stresnim situacijama, tada je visok nivo kortizola, hormona stresa, što ima ogroman uticaj na metaboličke procese u telu. Pri tom treba znati da je folikul dlake koji je veoma osetljiv nivo kortizola. Glavna stvar u zaustavljaju opadanja kose je razumeti njene uzroke, oporaviti kosu primenjujući adekvatne metode i promeniti način života. Nakon što pronađete glavne razloge zašto kosa opada važno je imati sveobuhvatan pristup lečenju i otklanjaju problema. Najjednostavniji način koji će zaustaviti opadanje kose je pravilno formulisana ishrana. Najvažniji vitamini za gustu i zdravu kosu su A, B2, B3, B5, B6, C, E. Unošenje odgovarajućih namirnica osiguraće vašem telu potrebne sastojke što imati značajan uticaj na zdravlje i kvalitet vaše kose. Dakle, ishrana mora biti uravnotežena i zdrava. Redovan san i svakodnevni odmor osiguraće bolji kvalitet kose. Da bi razumeli glavne uzroke opadanja kose, treba shvatiti da postoje i mnogi unutrašnji faktori koji imaju ogromnu ulogu. Zato je najvažniji zadatak potražiti savet od stručnjaka i konsultovati se u vezi sa odabirom određenih proizvoda.

Tagovi:

Možda će vas zanimati

Kome stoji paž frizura

Kome stoji paž frizura

Frizura se smatra jednim od najvažnijih elemenata ženskog izgleda, jer prvenstveno odražava njenu lepotu, individualnost i naglašava atraktivnost. Izbor frizure treba ogovarati pre svega stajlingu i n

Kako gelirati nokte

Kako gelirati nokte

Svaka moderna devojka i žena uvek želi izgledati neodoljivo. Pri tom, negovana kosa, besprekorna šminka i lepi, dugi nokti najvažnije su komponente imidža svake dame. Međutim, jačina prirodnih noktiju

Što obući na razgovor za posao

Što obući na razgovor za posao

Intervju za posao uvek je važan događaj. Bez obzira na vaše profesionalne kvalitete, prvo na šta će poslodavac obratiti pažnju je vaš izgled. Zato je nošenje odgovarajuće garderobe od velike važnosti.