Kako je Beograd dobio ime

Kako je Beograd dobio ime

Znate li kako je Beograd dobio ime

Da li znate kako je Beograd dobio ime? Beograd spada među najstarije gradove Evrope. Danas je Beograd glavni grad Srbije, sa najvećim brojem kulturnih znamenitosti. Ovaj živopisni grad nalazi se na ušću Save u Dunav, a njegova bogata istorija i arhitektura čine ga posebno atraktivnim za turiste. Pre nego dođemo do odgovora kako je Beograd dobio ime, osvrnućemo se na nazive koje je prethodno imao. Osnovali su ga Kelti, odnosno keltsko pleme Skordisci, u 3. veku p. n. e. a kasnije ga utvrdili Rimljani. Zbog primamljivih uslova teritorije ovo keltsko pleme odlučilo je sagraditi grad koji je dobio ime Singidunum, što je na njihovom jeziku označavalo tvrđavu ili naselje. Prema drugoj verziji reč “Singi” označava ušće reka, iako to značenje nije precizno razjašnjeno. Kasnije postaje rimska kolonija, a nakon podele rimskog carstva, grad je pod Vizantijskom vlašću. Ime grada tokom VI veka se menja u naziv Veligradon. Iako je grad u tom razdoblju obnovljen nakon što je bio razoren od brojnih varvarskih plemena, to nije trajalo dugo.

Kako je Beograd dobio ime i po čemu

Kako je Beograd oduvek bio poprište važnih istorijskih događaja, tako je i njegov naziv bio menjan puno puta. Kako je Beograd dobio ime? Dolaskom Slovena u periodu oko 630. godine, Beograd dobija naziv po beloj boji kamena koja se jako isticala. Međutim, objašnjenje toga kako je Beograd dobio ime prema naučnim krugovima je da se sam naziv povezivao sa grebenom i tvrđavom koja, odnosno ostatkom vizantijske tvrđave, koja se isticala svojom belom bojom u odnosu na ostale bedeme i kule. Od tada, Beograd ili Beli grad ostaje kao zvanično ime i više se ne spominje pod nazivom Singidunum. Inače, ime koje je zadržano do današnji dana, Beograd se spominje prvi put 16. aprila 878. godine u pismo Pape Jovana VIII bugarskom knezu Borisu. Inače, to je bilo prvi put da se naziv Beograd spominje u dokumentima. Zato se praznik Dani Beograda proslavlja upravo 16. aprila u čast tog simboličnog trenutka.

Zanimljive činjenice kako je Beograd dobio ime

Nesporno je da su imena gradova data iz mnogih razloga, a stari nazivi potiču uglavnom zbog određenih istorijskih događaja ili zbog prirodnih obeležja. Ono što je posebno zanimljivo je kako je Beograd dobio ime. Beograd, koji se nalazi na ostacima antičkog grada imao je čak petnaest imena. Velike sile koje su vladale kroz epohe menjale su njegov naziv. U to vreme imena koja se spominju su Alba Graeca, kasnije ovaj naziv Bugari su promenili Alba Bulgarica. Za vreme mađarske vlasti ime grada je bilo Fehêrvâr, a zatim Nandoralba, dok se u XIV veku naziva Nândorfehêrvâr. Posle toga imao je imena Landorfehêrvâr, Weißenburg, Griechisch Weißenburg, Castelbianco, Veligradio, dok se u vreme Otomanskog carstva Beograd nazivao Dar Al Džihad što u prevodu znači kuća rata. Takođe, poznato je se tokom okupacije, Beograd zvao Prinz-Eugen-Stadt ili grad princa Eugena. Iako je bio osvajan puno puta, potpuno uništen i obnavljan, priča o tome kako je kako je Beograd dobio ime isprepletana je nizom zanimljivosti i različitih priča.

Tagovi:

Možda će vas zanimati