Koliko ima kontinenata

Koliko ima kontinenata

Koliko ima kontinenata i kako se zovu

Šta su kontinenti, po čemu se razlikuju, da li su oduvek bili kao sada? Koliko ima kontinenata na Zemlji i kako se zovu? Koji je najveći kontinent, a koji najmanji? Procenjuje se da je skoro 72% Zemljine površine prekriveno vodom, dok ostatak sačinjava kopno. U razdoblju pre 200 miliona godina, kontinenti su bili spojeni u jedan, ali su pod uticajem tektonskih sila međusobno podeljeni. Prema definiciji, kontinenti predstavljaju velike kopnene površine koje su odvojene okeanima. Reč kontinent je latinskog porekla i označava povezanost. Poznavanje kontinenata je važno kako bi razumeli gde se nalazi njihov geografski položaj, kao i mnoge druge značajne pojedinosti. Pre objašnjenje koliko ima kontinenata, važno je znati da se mnogi geografi ne slažu u vezi sa brojem kontinenata. No, bez obzira na različite poglede stručnjaka za ono što se smatra kontinentom, ukupno ih je 7, a to su: Azija, Afrika, Severna Amerika, Južna Amerika, Antarktik, Evropa i Australija.

Koliko ima kontinenata ukupno

Koliko ima kontinenata ukupno? Koji je najveći kontinent, a koji najmanji? Azija spada u najveći kontinent na svetu i ima površinu od 44 579 000 km². Površina ovog kontinenta je skoro četiri puta veća od Evrope. Australija spada u najmanji kontinent na svetu. Njegova površina iznosi 8 600 000 km² i spada u sedmi kontinent. Ono što je zanimljivo je da Australija spada u jedini kontinent na kome se nalazi jedna zemlja i ima isti naziv. Sada kada znate koliko ima kontinenata, upoznaćemo se sa njihovim najvažnijim karakteristikama. Posle Azije, najveći drugi kontinent je Afrika, koja zauzima 30. 370. 000 km². Ovde se nalazi najduža reka na svetu Nil. Zatim sledi Severna Amerika sa površinom od 24 709 000 km². Nakon toga sledi Južna Amerika čija je površina 17. 840. 000 km². Antarktik zauzima peto mesto i njegova površina iznosi 14. 000. 000 km². Sledeća je Evropa sa 10. 180. 000 km². Na zadnjem Australija koja se meri površinom 8. 600. 000 km².

Koliko ima kontinenata na svetu

Pre nego nastavimo naše izvanredno putovanje na temu koliko ima kontinenata, pozabavićemo se njihovim karakteristikama. Antarktik je karakterističan po tome što je veliki deo njegove površine naseljen ledom. Kada je reč o flori i fauni ona je karakteristična za svaki naseljeni kontinent. Mnogi geografi na pitanje koliko ima kontinenata odgovoriće 7. Ali ovi službeni kriterijumi nisu prihvaćeni kod svih. Iako se često čini da je sve slično po definiciji, ipak postoje određene razlike. Ljudi se vrlo često zbune kada se spomene pitanje koliko ima kontinenta. Ovo pitanje nije neutemeljeno, jer je uobičajeno da se računa različit broj kontinenata. U mnogim tradicijama zemalja je uobičajeno da se u obzir uzima potpuno različit broj kontinenata. Odatle nastaje velika dilema koliko postoji kontinenata. Ponekad se Severna i Južna Amerika smatraju jedim kontinentom, a ovakvo tumačenje je zastupljeno u španskom govornom području. Na isti način se veruje za Evropu i Aziju koje se nazivaju Evroazija. Zbog toga umesto 7 kontinenata njihov broj iznosi 6.

Tagovi:

Možda će vas zanimati