Koliko ima planeta

Koliko ima planeta

Koliko ima planeta u Sunčevom sistemu

Već u osnovnoj školi upoznali smo se sa informacijama o tome koliko ima planeta i kako se zovu. Iako je ranije svako mogao odgovoriti na ovo pitanja, danas je situacija drugačija. Koliko ima planeta u Sunčevom sistemu? Zašto se promenio broj planeta? Svemir je tajanstveni prostor bez granica, a planete Sunčevog sistema bude ogromno interesovanje ljudi širom sveta koji žele saznati više o njima. Još u davnim vremenima otkrivene su planete Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter i Saturn. Skoro sve, sem Zemlje su dobile imena po rimskim bogovima. Merkur-trgovina, Venera-ljubav, Mars- bog rata i Saturn – gospodar vremena. Uran, Neptun i Pluton su otkriveni kasnije. Prema opštoj definiciji, planete označavaju nebeska tela koja se okreću oko Sunca i imaju masu za sopstvenu gravitaciju. U našem sistemu postoji 8 planeta od kojih svaka ima svoje jedinstvene karakteristike. Koja je najveća planeta, a koja najmanja? Merkur je najmanja planeta u Sunčevom sistemu, dok se Jupiter smatra petom i najvećom planetom.

Koliko ima planeta i koja su njihova imena

Posle uvođenja novih definicija, prisutno je dosta nedoumica koliko ima planeta u Sunčevom sistemu prema najnovijim podacima? Nazivi planeta su: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Neptun i Uran. Reč planeta potiče od grčkog i znači “lutalica”. Još od antičkog doba je postojao izraz lutajuće zvezde koji je priznat u savremenoj definiciji IAU tokom 2006. godine. Za mnoge odgovor na pitanje koliko ima planeta postalo je još više zbunjujuće nakon što je 2006. godine tim naučnika doneo zaključak da Pluton ne može biti uvršćen u skup ostalih osam planeta. Od svog otkrića 1930. pa sve do 2006. godine Pluton bio je prepoznat kao deveta planeta Sunčevog sistema. Naime, prema najnovijim kriterijumima Pluton nije uvršćen u kategoriju kao planeta zbog činjenice da u Kuiperovom pojasu postoje i drugi objekti koji su jednaki ovoj planeti ili čak i veći. Međutim, mnogi se nisu složili sa ovom klasifikacijom Međunarodne astronomske unije (IAU), pa nezvanično i dalje mnogi u sastav od osam planeta ubrajaju i patuljastu planetu Pluton kao devetu.

Koliko ima planeta ima prema klasifikaciji Međunarodne astronomske unije

Puno je toga što nije otkriveno u svemiru, a među najčešćim pitanjima na ovu temu je koliko ima planeta u Sunčevom sistemu. Iako je danas je opšte prihvaćen odgovor da ima osam planeta u Sunčevom sistemu, ovaj odgovor ne uključuje patuljaste planete. Prema dosadašnjim saznanjima u Kuiperovom pojasu postoji blizu 200 planeta koje su patuljaste, a samo pet zajedno sa Plutonom su istražene i i spadaju u tu kategoriju. Kao rezultat toga, javile su se još veće dileme koliko ima planeta, jer pored osam pravih, sada postoje i patuljaste ili male planete. Nema sumnje da koliko god postoji saznanja o planetama, nova istraživanja nam dokazuju da ćemo u budućnosti saznati mnogo više o njihovoj neverovatnoj raznolikosti. Proučavanje najrazličitijih objekata u svemiru, svake godine proširuje naše vidike kako bi saznali više o njihovoj interakciji, hemijskim i biološkim procesima. Iako postoji veliki broj naučnih otkrića vezanih za planete, potrebno je još mnogo istraživanja o njihovom formiranju i raznolikosti što će proširiti naš horizont saznanja.

Tagovi:

Možda će vas zanimati