Isplata roditeljskog dodatka

Isplata roditeljskog dodatka

Pravo na naknade i isplata roditeljskog dodatka

U savremenom društvu, porodica predstavlja najznačajniji stub stabilnosti, zato je uloga države u segmentu socijalne zaštite veoma važna. Odgajanje dece danas zahteva značajna finansijska sredstva i ulaganja. U tom smislu, svaka žena suočava se sa brojnim obavezama u pogledu roditeljstva i finansijskih rashoda. Za potporu roditeljima sa decom postoje različiti socijalni programi države koji su na mesečnom nivou ili jednokratni. Zato podrška porodici sa decom spada u prioritetni zadatak države. Za početak da objasnimo šta je uopšte roditeljski dodatak. Roditeljski dodatak koji pruža država ima za cilj dati veći podsticaj u smislu rađanje dece. Naime, reč je o novčanoj uplati koju država osigurava majkama sa maloletnom decom. Ko može ostvariti pravo na roditeljski dodatak? Da bi se realizovala isplata roditeljskog dodatka neophodno je ispuniti određene uslove. Prema zakonu pravo na roditeljski dodatak može ostvariti majka, a u određenim situacijama pravo na ovaj dodatak omogućen je ocu deteta. Isplata roditeljskog dodatka je u vidu mesečnih isplata, a iznosi su različiti. Dakle, roditelji sa jednim, dvoje, troje i četvoro dece imaju pravo na isplatu roditeljskog dodatka.

Kako se vrši isplata roditeljskog dodatka?

Rođenje deteta je jedinstveni događaj u životu svakog roditelja. Država pruža finansijsku potporu u smislu naknada majkama nakon rođenja deteta, ali i pravo na ostvarenje roditeljskog dodatka. Roditeljski dodatak je pravo koje se ostvaruje prema Zakonu o finansijskoj podršci porodice sa decom. S’ tim u vezi roditeljski dodatak je pravo koje ostvaruje majka za prvo, drugo, treće i četvrto dete. Prema Zakonu, za ovu vrstu državne potpore podnosilac zahteva je majka. Uslov da se dobije isplata roditeljskog dodatka je da majka priloži traženu dokumentaciju i ispuni određene uslove. Visina ove vrste finansijske pomoći države zavisi od toga koje je dete po redu. Ukoliko se zahtev podnosi nezavisno o prijavi rođenja, tada majka podnosi zahtev u jedinici lokalne samouprave. Isplata roditeljskog dodatka je jednom mesečno i vrši se preko računa u poštanskoj štedionici. Ukoliko u slučaju drugog porođaja žena dobije blizance ona ostvaruje roditeljski dodatak za drugo rođeno i treće rođeno dete istovremeno.

Kada se ne može ostvariti isplata roditeljskog dodatka

U praksi možemo videti da svaka moderna i uređena država se u velikoj meri zalaže za socijalnu zaštitu, dobrobit porodice i dece. S’ tim u vezi, rezimirajući sve što je potrebno da bi se izvršila isplata roditeljskog dodatka u smislu dokumenta, treba napomenuti da zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak podnosi majka, nakon rođenja deteta najkasnije do navršenih šest meseci života deteta. Isplata roditeljskog dodatka za drugo dete se isplaćuje u 24 istovetne mesečne rate. Na osnovu zakona o socijalnoj zaštiti roditeljski dodatak može ostvariti majka koja je državljanka Republike Srbije sa prebivalištem u Republici Srbiji. Ukoliko je majka strana državljanka, isplatu roditeljskog dodatka može ostvariti ukoliko ima status o stalnom naseljenju i ukoliko je dete rođeno u Republici Srbiji. U kojim slučajevima nije moguće realizovati roditeljski dodatsk? Ako roditelji u trenutku podnošenja zahteva žive u drugoj zemlji. U slučaju da je majka strani državljanin i da je u svojoj zemlji već podnela zahtev ili ostvarila pravo na roditeljski dodatak.

Tagovi:

Možda će vas zanimati

Prednosti i mane online isplate pozajmice

Prednosti i mane online isplate pozajmice

U savremenom digitalnom dobu, online isplate pozajmice postale su sve popularnije zbog svoje brzine i efikasnosti. Kada su u pitanju prednosti i mane online isplate pozajmice, brzina obrade zahteva de