Koje boje idu zajedno

Koje boje idu zajedno

Koje boje idu zajedno i šta je potrebno uzeti u obzir

Jeste li ikada razmišljali koje boje idu zajedno, a koje ne? Svakodnevno smo okruženi bojama, koje izazivaju jedinstvene osećaje. Bez obzira da li je reč o enterijeru, kućnim predmetima, odeći, paleta različitih boja govori puno o ličnom stilu pojedinca. Ujedno boje otkrivaju raspoloženje osobe, kao i njen temperament. Nema sumnje da boje imaju veliku važnost. Boje, baš kao i oblici, utiču na emocionalno stanje, mogu poboljšati raspoloženje, dati osećaj smirenja, poboljšati kreativnost, ali isto tako uticati na nervni sistem i percepciju. O važnosti boja govori i drevna kineska metoda Feng Shui u kome je neophodno poznavanje osnovnih principa upotrebe boja u svakodnevnom životu. Mnoge moderne terapije, poput art terapije i terapije bojama potpomažu uspostavljanju ravnoteže, oslobađaju od bolesti i ublažavaju stres. Pri tom, poznato je da korišćenje određene kombinacije boje ne samo da dovodi do rasta energije, veće um, duša i telo mogu postići stanje harmonije. Znajući kako pravilno kombinovati boje i koje boje idu zajedno osiguraće da poboljšate uređenje svog doma i sa lakoćom odaberete pravu odevnu kombinaciju.

Koje boje idu zajedno i njihov značaj

Pitanje koje boje idu zajedno i međusobno su dobro iskombinovane ključno je kod odabira odeće, modnih detalja, tašni, cipela. No, osim za sklad u modnim trendovima, pravilan odabir boja ima veliki značaj za enterijer, poslovni ili životni prostor. Da bi odgovorili na ovo pitanje potrebno je upoznati se sa osnovnim pravilima njihovog formiranja i ono što je najvažnije – primeniti to znanje u praksi. Još u XVII veka Isaac Newton je eksperimentisao sa propuštanjem sunčeve svetlosti kroz prozirnu, staklenu prizmu i na osnovu toga je razvio spektar boja. Tradicionalna podela je na crvenu, narandžastu, žutu, zelenu, plavu i ljubičastu. Njegov dijagram odnosno spektar boja je bio model za druge sisteme boja iz XVIII veka. Puno je knjiga napisano na temu toga koje boje idu zajedno, a praktična primena može se videti u mnogobrojnim područjima. Osim toga, poznato je da svaka boja ima određeno značenje, održava kvalitet raspoloženja, predstavlja godišnja doba, utiče na pozitivne ili negativne reakcije, a svojim izgledom pruža prijatne senzacije, vizuelno zadovoljstvo ili odbijanje.

Koje boje idu zajedno u odevnoj kombinaciji

Sigurno vam puno puta dogodilo da ne možete uskladiti različite tonove odeće, jer ne znate koje boje idu zajedno. Da bi ste izgledali lepo i skladno, najvažnije je da odaberete odeću koja će biti dobro uklopljena sa tašnom i cipelama. Vešta kombinacija boja ostaviće utisak elegancije i dobrog ukusa. Da bi naučili koje boje idu zajedno krenućemo od osnovnih pravila. Bež boja se dobro kombinuje sa toplim tonovima, a savršeno se uklapa sa sivom, smeđom, ljubičastom i svetlo plavom. Ružičasta boja idealna je u kombinaciji sa bledo plavom i svetlije sivom. Crvene nijanse su u idealnoj sprezi sa crnom, srebrnom, belom. Kada je reč o žutoj boji ona podrazumeva dobru veštinu kombinovanja, a u tome mogu pomoći smeđa, crna, kao i toplije boje. Plava boja se kombinuje dobro sa svetlo ljubičastom, sivom i svetlo plavom. Zelena boja je idealna u kombinaciji sa svim sivim i crnim tonovima. Odvažne kombinacije su u sprezi sa belim i narandžastim nijansama. Siva je boja elegancije, pa se često koristi u poslovnom stilu odevanja. Kombinuje se dobro sa ljubičastom, crnom, plavom i crvenom. Crna boja savršeno se uklapa u oštrije tonove, kao što je indigo, siva, bledo zelena i ružičasta.

Tagovi:

Možda će vas zanimati